Erämaa lumoaa Petteri Saarion

Erämaat lumoavat palkitun luontodokumentaristin Petteri Saarion, jonka uusin sarja vie katsojat armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin, Kuusamon korvista Saimaan syliin.

Saario kuvasi kuusiosaista Erämaan lumo -dokumenttisarjaansa kolmen vuoden ajan. Sarja nähdään TV1:ssä sunnuntaisin 28.2.2016 alkaen.

Luvassa on dokumenttiohjaajan aiempien töiden tapaan visuaalisesti väkevä, mutta samalla myös henkilökohtainen ja koskettavakin tarina haurastuvasta luontosuhteestamme ja kaipuustamme elää tasapainossa luonnon kanssa.

- Erämaan lumo on matka omaan luontooni, itseeni. Se on alkukoti, johon luonnonystävä aina kaipaa. Se on tunne, että napanuora levottomaan rakennettuun maailmaan, sähköön ja öljyn ääneen katkeaa. Se on mielentila, jonka saavuttamiseksi ei tarvitse mennä kauas. Kun lähtee liikkeelle silloin, kun muut eivät ole liikkeellä, erämaan tunnun voi kohdata ja löytää omasta lähimetsästä myös ruuhka-Suomessa. Parhaita ajankohtia ovat aamuvarhaiset hetket, erityisesti lomakausien ulkopuolella, kaikkina vuodenaikoina, Petteri Saario pohtii.

Kukin sarjan kuudesta dokumentista alkaa Aaro Hellaakosken tunnetulla runolla: Tietä käyden tien on vanki, vapaa vain on umpihanki. Runo kuvaa ihmisen kaipuuta kulkea omia polkujaan, vapaana rakennetun maailman rajoituksista ja aikatauluista.

- Tunne siitä, kun napanuora sivilisaatioon katkeaa, on huumaava, dokumentintekijä sanoo.

Petteri Saario on jo yli kaksi vuosikymmentä kertonut televisiokatsojille tarinoita suomalaisesta luonnosta ja luontoa lähellä elävien suomalaisten elämästä. Saarion dokumenttiteoksille on yhteistä pyrkimys kuvata ja ymmärtää ihmisen ja luonnon muuttuvaa suhdetta. Hän haluaa antaa puheenvuoron niille, jotka eivät itse saa ääntänsä kuuluville: luonnolle ja siitä hengittäville uhatuille elämäntavoille ja niiden reheville ja aidoille edustajille.

- Olen huomannut nauttivani kaikkein eniten luontoelämyksistä silloin, kun niiden eteen on täytynyt hikoilla, palella, kastua. Katsekontakti karhuun, kotkaan, hylkeeseen, taimeneen pinnan alla saa aina kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Tunne siitä, että välillämme on yhteys, on taianomainen. Mutta aina luontoelämys tai sykähdyttävä hetki ei edellytä suurta petoeläintä tai messiaanista maisemaa. Joskus kohtaaminen sormenpäänkokoisen neidonkengän kanssa, aamuvarhainen linnunlaulu tai vaikkapa se miltä silokallio tai ikivanhan hongan kaarna tuntuu sormien alla, voi tehdä suuren vaikutuksen.

"Myrsky on lohdullisella tavalla kaunis. Meren huutaessa mieli hiljenee. Tyrskyjen jylinä hautaa alleen jonninjoutavat ajatukset, turhat odotukset ja toiveet. Näin on hyvä."

(Ote Erämaan lumo -sarjan Ulkoluodoilla kauneuskin on karua -dokumentista)

Erämaan lumo Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15 

28.2.2016 Osa 1: Lapin mahtavat kansallispuistomme
6.3.2016 Osa 2: Oulanka ja Paanajärvi: luonnon parantava voima
13.3.2016 Osa 3: Sykähdyttävän Saimaan sylissä
20.3.2016 Osa 4: Repovesi: Etelä-Suomen jylhin erämaa
27.3.2016 Osa 5: Ulkoluodoilla kauneuskin on karua
3.4.2016 Osa 6: Kevo: Euroopan Suuri Kanjoni

Uusinnat lauantaisin klo 15.15, nähtävissä myös Yle Areenassa

kuutti-kivellä