Toolbar

Dokumenttielokuva kalastuksen kujanjuoksusta 

Itämeren turska-, silakka- ja lohikannat ovat romahtaneet. Ympäristömyrkyt jarruttavat kalojen kauppaa. Pyyntirajoitukset estävät kannattavan kalastuksen. 

Ammattikalastus ja siitä hengittänyt kulttuuri ovat tulleet tiensä päähän. 

Kalavale on elokuva Bornholmin saarella asuvasta neljästä kalanhajuisesta miehestä: Torben Hansenista, Jens Kofoedista, Niels Sørensenistä ja Ole-Basse Mårtensenista. Tanskalle kuuluva Bornholm on kalastuksesta ja kalanjalostuksesta elänyt saari, jonka miehet on kautta aikojen tunnettu taitavina ja tehokkaina meren viljan niittäjinä ja omien oikeuksiensa puolustajina. 

Omaa piskuista turskanpyyntivenettään yksin kipparoiva Torben on kalastaja kolmannessa sukupolvessa: luultavimmin sukunsa viimeinen. Myös Jens seurasi kalastajaisänsä jalanjälkiä, mutta totesi pian, että elanto on haettava muualta. Niels savustaa yhä silliä perinteikkäässä savustamossa, mutta kala ei tule enää omasta kotimerestä – eikä tulevaisuus muutenkaan lupaa hyvää. Ole-Basse, Itämeren suurimpiin lukeutuneen kalastuslaivaston luoja ja omistaja, on menettänyt paitsi omaisuutensa myös terveytensä, ja on nyt katkera vanha mies.

Riistokalastuksesta johtunut kalakantojen romahtaminen, romahdusta seuranneet kiintiöt sekä meren saastumisesta aiheutuneet pyyntirajoitukset ovat muuttaneet tai muuttamassa dramaattisesti bornholmilaisten arkea. Saarelaisten identiteetti ja kulttuuri ovat rajummassa murroksessa kuin vuosisatoihin. Kalavale-dokumentti ei silti ole dokumentti kalakantojen romahtamisen biologisista tai ekologisista syistä. Elokuvassa ei kuulla tutkijoita tai kalastuksesta päättäviä viranomaisia. Puheenvuoron saa neljä maailmankatsomukseltaan, taustaltaan ja tulevaisuudeltaankin erilaista ihmistä, neljä miestä, joita yhdistää kaksi asiaa: rakkaus kalaan ja kotisaareen. 

Tiedon ja taulukoiden sijasta Kalavale jakaa tunteita. Se kuvaa miesten arkea murroksen keskellä ja avaa oven Bornholmin tulevaisuuden suurimpaan mahdollisuuteen: saaren ainutkertaiseen luontoon, jota ihailemaan saapuu vuosi toisensa jälkeen yhä enemmän matkailijoita. Kalavale onkin paitsi kurkistus bornholmilaismiesten arkeen ja sielunmaisemaan, myös sukellus saaren pyökkimetsiin, hiekkarantoihin, ruhjelaaksoihin, klinttitörmiin – ja kalojenkin elinpiiriin, pinnan alle. 

Kalavale kertoo ihmisen ja luonnon välisestä siteestä, jonka haurastuminen ei ole kohtalokasta vain luonnolle vaan myös siitä eläville ihmisille. Elokuva ei kuitenkaan saarnaa, vaan antaa katsojan tehdä omat johtopäätöksensä. Mottona on: "through the heart to the brain." 

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Petteri Saario
Täydentävä kuvaus: Jan Henriksson
Äänitys: Johanna Lampi
Alkuperäismusiikki: Perttu Hietanen
Taustatoimittaja: Tiina Saario
Tuotanto: DocArt / Petteri Saario
Yhteistuottajat: NDR, YLE Teema
Valmistumisvuosi: 2004
Kesto: 58’05’’ 

Lisätietoja: DocArt / Tiina Saario, puh. 040 733 9300
tiina.saario(a)wildfin.com