Toolbar

Matka Kanarian saarten tuolle puolen 

Kanarialainen Abrahan Gonzales Rodrigues tuntee nimeltä jokaisen 250 vuohestaan - hänellä on kylän suurin vuohilauma. Abrahan Gonzales elää Teno Alton vuoristossa, Teneriffalla, kaukana turistikeskusten hiekkarannoista ja melusta. 

Abrahan Gonzales paimensi vuohia ensimmäisen kerran yli 60 vuotta sitten, nelivuotiaana. Tuolloin kaikki miehet olivat paimenia. Nyt perinteinen kanarialainen elämäntapa vetää viimeisiään. Turistikeskusten syke ja imu ovat liian houkuttelevia kylän nuorille; he lähtevät helpomman elämän ja leveämmän leivän toivossa lomakeskuksiin töihin. 

Teno Alton vuohilaitumia ympäröivät sankat mäntymetsät, pensaiden täyttämät vuortenrinteet ja alhaalla siintävät rannat. Kanarian saarten luonto on paratiisi, jossa elää lähes neljä tuhatta kotoperäistä lajia: kasvia ja eläintä, joita ei esiinny luonnontilaisina missään muualla maailmassa. 

Wild Wild Canary, Guanchen viimeinen vihellys on dokumenttielokuva Kanarian saarten luonnonihmeestä, kurkistus niin pinnan alle kuin pilvien yläpuolelle. 

Se on kertomus juustontekijöistä ja viheltäjistä: katoavasta kulttuurista, joka oli olemassa jo kauan ennen kuin ensimmäinenkään turistilento laskeutui Kanarialle. Se on paikallisten ihmisten koskettava hätähuuto massaturismin kuristuksessa elävien saartensa puolesta. 

"Tuli kaksi pisaraa; ensimmäinen antoi sille elämän ja toiseen se hukkui", runoilee Antonio Machado, kolmen presidentin neuvonantaja ja Kanarian kenties tunnetuin toisinajattelija. "Turismi ei uhkaa vain nykyisyyttä ja tulevaisuutta, se varastaa myös menneisyyden", sanoo Agustin Santana, kansatieteilijä, joka on nähnyt, miten massaturismi kalvaa kanarialaisten identiteettiä. "Kyllähän täälläkin lakeja on, mutta kukaan ei noudata niitä", toteaa Joaquin Galera, arkkitehti ja kansalaisaktivisti... 

Elokuvaa kuvattiin kuudella Kanarian saarella yli kahden vuoden ajan. Dokumentissa esiintyy useita sellaisia lajeja, joita ei milloinkaan aikaisemmin ole nähty televisiossa. 

Tunnustukset ja festivaalit

  • Ökomedia, Saksa 2001, Wild Wild Canary - Guanchen viimeinen vihellys kilpailusarjassa
     
  • EcoTourIndFilm Festival 2001, Romania, parhaan ympäristödokumentin palkinto elokuvalle Wild Wild Canary - Guanchen viimeinen vihellys
     
  • International Environmental Film Festival, Istanbul 2001, parhaan dokumenttielokuvan palkinto elokuvalle Wild Wild Canary - Guanchen viimeinen vihellys
Käsikirjoitus ja ohjaus: Petteri Saario
Kuvaus: Petteri Saario, Pedro Felipe Agosta, Mark Thorpe
Leikkaus: Raimo Raitahila
Research: Tiina Saario
Tuotanto: Tekstivirta ja Yle TV1/ yhteistuotannot
Tekijänoikeuksien haltija: DocArt
Valmistumisvuosi: 2000
Kesto: 54 min. 

Lisätietoja: DocArt / Tiina Saario, puh. 040 733 9300 
tiina.saario(a)wildfin.com