Toolbar

Kullankeltaisten peltojen keskellä Itä-Uudenmaan Askolassa seisoo saarimaisen mäennyppylän laella keltainen talo. 1913 rakennettu puutalo ja hehtaarin kokoinen tontti ovat Stenbäckin perheen onnela. kahdeksanvuotiaalla Carolinalla, viisivuotiaalla Juhanilla ja kaksivuotiaalla Markuksella on tilaa juosta, kiipeillä, keinua ja touhuta, ja perheen kolme koiraa saavat rauhassa kaivaa kuono mullassa kuoppia. Vanhassa aittarakennuksessa on kanala. Perheen äiti Reija-Riikka on kotona lasten kanssa ja isä Ken työskentelee suomalaista huipputeknologiaa edustavassa Vaisalassa. 

Talvella 2006 perheen maailma järkkyy. Television ajankohtaisohjelmassa kerrotaan, että suuri ranskalainen energia-alan yhtiö Areva havittelee uraanikaivosta Itä-Uudellemaalle. Reija-Riikan perheen koti on merkattu huolellisesti Kauppa- ja teollisuusministeriön arkistoihin: Valtausalue 32, Askola, Veikkola. Talo ei voisi sijaita keskemmällä valtausaluetta. 

Reija-Riikka lupaa pelästyneelle viisivuotiaalleen, että äiti taistelee loppuun asti, ettei kaivosta tulisi heidän kotiseudulleen. Ja lupauksensa äiti pitää. Samantapaisia lupauksia tehdään myös muissa kodeissa. Näistä lupauksista ja ajatuksista syntyy asukkaita yhdistävä voima ja he lähtevät yhteistuumin kaatamaan Arevan aikeita. Vaikka virkamiehet antavat ymmärtää, ettei asukkailla ole paljoa sananvaltaa asiassa, niin asukkaat päättävät toisin. Syntyy kansalaisliike Uraaniton.org. 

Asukkaat eivät syyttä huolestu valtausuutisista. Uraanikaivos ei ole mikä tahansa kaivos ja jo pelkällä koelouhinnalla on haitallisia vaikutuksia. Uraaninlouhinta tuottaa valtavat määrät radioaktiivista jätettä, joka pysyy radioaktiivisena tuhansia vuosia. Kaivoksen jätteistä - hiekkakasoista ja liejualtaista - leviää tuulen mukana ympäristöön radioaktiivista pölyä. Louhinta vaarantaa myös vesistöt ja pohjavedet. Toisin sanoen, alueen uhkakuvana on radioaktiivinen tulevaisuus. 

Dokumentti on kuvaus maaseudun rauhassa asuvasta perheestä, jonka idyllin alta vedetään matto. Samalla se on tarina tavallisten ihmisten vastarinnasta ja tuloksekkaasta kansalaistoiminnasta. Se on kertomus siitä, kuinka määrätietoinen ja peräänantamaton kansalaistoiminta voi onnistuessaan kaataa suurenkin ulkomaisen yrityksen aikeet. 

Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus: Sari Orkomies

Musiikki: Joonatan Hietanen ja Perttu Hietanen
Tuotanto: DocArt / Tiina ja Petteri Saario
Kesto: 30 min.
Tuotantovuosi: 2008 
Lisätiedot: Petteri Saario puh. 0400 705 524 petteri.saario(a)wildfin.com
Sari Orkomies 050 377 1292
sariorkomies(a)hotmail.com

Tunnustukset

  • Kunniamaininta: Matsalu International Nature Film Festival 2009, Viro.