Toolbar

"Viidessä vuosikymmenessä maatilojen määrä on vähentynyt Ruotsissa yli 80 prosenttia. Suuntaus on ollut sama kaikkialla läntisessä Euroopassa." 

Sven Quijote käy taistoon talonpoikaiskulttuurin puolesta 

Sven Quijote -dokumentti alkaa kohtauksella, jossa Näsin kylässä Etelä-Gotlannissa asuva Jörgen Sigsarve yrittää saada tilan vanhan tuulimyllyn pyörimään. Kohtaus symbolisoi Jörgenin ja samalla kaikkien eurooppalaisten talonpoikien kamppailua elinkeinonsa ja elämäntapansa puolesta. 

Maanviljelyn murros nähdään usein vain teknistaloudellisena tai sosiaalisena haasteena: Miten tuottaa ruokaa kannattavasti? Mistä saada työtä maaseudun väestölle? 

Kysymys on kuitenkin paljon laajemmasta ja syvemmästä asiasta: kokonaisen kulttuurin katoamisesta. 

Vuosituhansia jatkuneesta perinteisestä maanviljelystä on tullut muutamassa vuosikymmenessä viljelyteollisuutta. Kun maatilojen ja maanviljelystä elantonsa saaneiden määrä on romahtanut, myös talonpoikaiskulttuuri on joutunut syöksykierteeseen. 

Kun kulttuuri romahtaa, romahtaa myös ihmiskuvamme ja maailmankuvamme. Sillä on väistämättä dramaattisia vaikutuksia; seurauksia joita ei haluta tai edes osata ajatella. 

Sven Quijote on lämminhenkinen syväluotaus gotlantilaisen Sigsarven maatilan elämään. Tilalla asuu kolme sukupolvea, mutta koska maanviljelys ei enää elätä kaikkia, emäntä on joutunut hakeutumaan muualle töihin. Elokuvassa seurataan perheen elämää iloineen ja suruineen kahden vuoden ajan. 

Maatilan elämä ei ole helppoa: kuivuus uhkaa viedä sadon, vasikointi ei aina suju halutulla tavalla, EU:n venkoilu koettelee voimia. Niin nuorten kuin vanhojenkin tulevaisuus on sumun peitossa. 

Usko yhteiseen päämäärään kuitenkin auttaa. 

Ennen kylän väki tunsi toisensa ja tapasi päivittäin kyläkaupassa. Nykyisin on toisenlaista. Mutta vaikka yhteisön perustukset murenevat kehityksen moukarin iskuissa, periksi ei anneta. Kylän naisten laulu soi keskiaikaisessa kirkossa, lehmä teurastetaan naapurusten voimin - ja välillä ehditään panna aitoa gotlantilaista savustettua olutta, kalastaa ja kumota kippoja, pelata perinteisiä pelejä, viettää rentoa rantaelämää, uittaa vauvoja ja hiljentyä seuroissa... 

Sven Quijote on ennen muuta pohjoisen karuissa oloissa elävän maanviljelijäperheen arjen intiimi kuvaus. Mutta se on myös kuvaus välittämisestä, voimasta ja oman arjen hallinnasta - ja upeasta gotlantilaisesta maisemasta ja luonnosta etelänkiisloineen ja klinttitörmineen. 

Kesto: 58'42'' / 88'30''
Tuotantovuosi: 2006 
Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Petteri Saario 
Täydentävä kuvaus: Jan Henriksson 
Musiikki: Perttu Hietanen 
Tuotanto: DocArt, Yle Teema ja NDR

Lisätietoja DocArt / Tiina Saario, puh. 040 733 9300
tiina.saario(a)wildfin.com