Toolbar

Dokumenttielokuva tutkijan olemukseen

"Tämä on koko tähänastisen elämäni kohokohta. Enää minun ei tarvitse puhua siitä, mitä muut ovat kokeneet. Nyt voin puhua omista kokemuksistani. Sanalle tulee uutta painoa." Näin tilittää Veli-Pekka Salonen, ympäristögeologian professori, hetkeä ennen kuin kumivene irtoaa puolalaisesta merentutkimusaluksesta Horyzontista, Nordauslandetin edustalla Huippuvuorilla.

Ollaan äärirajoilla, niin maantieteellisesti kuin tutkijan elämässä. Pitkään odotettu ja valmisteltu tutkimusmatka on alkanut. VP Salosen intohimo kiviä ja maaperän kerrostumia kohtaan on tuonut hänet ja pienen tutkijajoukon tänne. Edessä ovat Euroopan suurimmat jäätiköt, harhailevat jääkarhut - ja yksinäiset viikot eristyksissä, tutkijan intohimon ja kutsumuksen ajamina. Maaperä paljastaa tietoja, joista näkyy menneisyys ja tulevaisuuden kehityslinjat. Tässä tehtävässä kiteytyy ihmiskunnan tämän päivän kenties suurin haaste: ilmastonmuutos.

Tehtävää varten tutkijat ovat harjoitelleet kuukausia Suomessa ja lentäneet sitten 80. leveysasteella sijaitseville Huippuvuorille. He ovat joutuneet opettelemaan jääkarhujen ampumista, selviytymään äärioloissa hentoisessa telttaleirissä ja kestämään viikkoja jatkuvaa eristystä - ja toisiaan. Löytöretkeilijää piinaa halu löytää aina vain lisää uutta tietoa, joka saattaa jopa muuttaa maailmaa. Dokumentista välittyy intohimo, peräänantamattomuus ja löytämisen riemu, mutta myös ajoittainen tylsistyminen, huoli, pettymys ja itsensä voittaminen.

  • Tuotanto: Kinovid Productions/ Timo Humaloja
  • Ohjaus, kuvaus, leikkaus: DocArt/ Petteri Saario
  • Käsikirjoitus: Timo Humaloja, Petteri Saario
  • Autiomaa nähtiin Ylen Dokumenttiprojektissa 2011.