Toolbar

Tiesitkö, että karhu ja ihminen polveutuvat samasta kantaisästä, metsänihmisestä? Entä tiedätkö mikä on Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä? Oletko selvillä siitä, että järven haltija Veden Emä heittää rintansa ristiin kainaloidensa yli hiuksiaan kammatessaan? Miten pikinokkaisesta rukkasten raaka-aineesta tuli suomalaisuuden ikoni?

Televisiokatsojia hellitään viikoittain toinen toistaan tasokkaammilla luontodokumenteilla. Yhteistä niille on, että ne kertovat lähes poikkeuksetta Afrikan tai jonkun muun kaukaisen ja eksoottisen maanosan luonnosta. Joku onkin sarkastisesti sanonut, että me suomalaiset tunnemme jo paremmin savannin kuin metsän, leijonan kuin karhun.

TV2:n luontosarja Nooan arkki tekee poikkeuksen. Se on tinkimättömästi tuotettu luonto-ohjelmien sarja, jossa pääosassa on nimenomaan suomalainen luonto. Kukin Nooan arkin jaksosta esittelee yhden suomalaisen eläimen, sen elinympäristön ja lopuksi vielä tutun hyötyeläimen.

Kahdeksantoistaosaisen sarjan pääasiallisina kuvaajina ovat kansainvälistä mainetta ja palkintoja niittäneet Suomen luontoelokuvauksen huiput: Janne Henriksson, Petteri Saario ja Juha Taskinen sekä Karit Kemppainen, Soveri ja Hautanen.

Nooan arkki paljastaa uutta tietoa Suomen luonnosta. Ohjelmat eivät kuitenkaan ole ”kuvitettuja biologian oppikirjoja”, vaan jännittäviä, yllättäviä ja mielenkiintoisia kertomuksia villiin eläimiin ja luontoon liittyvistä uskomuksista ja myyteistä. Hyötyeläimiä ei tarkastella niinkään ihmisen hyödyn näkökulmasta, vaan etusijalla on niiden lajityypillinen käyttäytyminen. Siis monta kaveria on lampaalla? Miksi hevonen nukkuu seisaaltaan?

Nooan arkki -sarjan juontajat eivät ole reisitaskuhousuihin ja saappaisiin pukeutuneita hieltä haisevia punaniskoja, vaan tyylikkäitä herrasmiehiä. Petteri Saario ja Ismo Tuormaa, "Skogsbrothersit" kunnioittavat Suomen luontoa niin, että panevat pyhävetimet ylleen, olkoon kohde sitten upottava suo, palava metsä tai korkea petäjä. He myös tietävät paljon, mm. sen, että saimaannorpan saa parhaiten saalistettua isovarpaita vispaamalla, ylös alas.

Nooan arkin ovat rakentaneet yhteisvoimin tuotantoyhtiö Tekstivirta ja TV2:n asiaohjelmat.