Toolbar

Vapaa virta

Tornionjoki, läntisen Euroopan suurin vapaana virtaava joki, yhdistää kulttuureja, kieliä ja maisemia. Se vaihtaa vaatetuksensa vuodenaikojen mukaan: jokainen niistä on kokemisen arvoinen - paitsi Väylän varren asukkaille, myös muualta tuleville.

Elokuvassa Tornionjokeen tutustutaan sekä pinnan päältä että sen alta, kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina, tyynellä ja tuulella. Väliin lennähdetään taivaalle ja tarkastellaan Pohjolan mahtivirtaa linnun silmin.

Väylän varrella on lyhytelokuva pysähdyttävän upeasta luonnosta, jokivarren värikkäistä ihmisistä - ja vesipisaroista. Pisarat yhdistyvät puropahasiksi, purot vuolaiksi koskiksi. Kun miljoonat jäälautat rynnistävät keväisin jokea alavirtaan ja pakkautuvat tulvia nostaviksi jääpadoiksi, on vaikea uskoa, että kaikki saa alkunsa yhdestä vesinorosta, siitä, jonka kevätaurinko pitkän talven jälkeen ensimmäisenä sulattaa.

Ikijään peittämiltä tuntureilta matkaan lähtevällä vesipisaralla on pitkä matka kuljettavanaan. Mutta se on myös värikäs. 400 kilometrin matkallaan Tornionjoki kohtaa puuttomia tuntureita ja rantametsien reunustamia vaaroja, suoerämaita ja järvenselkiä, kyliä, kaupunkeja ja vehmaita maatalousmaisemia. Se kuulee ainakin neljää kieltä, ja siihen yhtyy kymmeniä pieniä ja isoja virtoja, tuoden kukin mukanaan omat tarinansa.

Väylän varrella -elokuva muistuttaakin, että siellä missä vesi saa virrata vapaana, siitä nousee kaikki: ravinto, kulttuuri, työ. Vedestä hengittää luonto, sen pinnasta heijastuu maisema, myös sielunmaisema. Väylän varrella vesi on elämän lähde, identiteetin perusta.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Petteri Saario ja kuvauksesta Saarion lisäksi Jan Henriksson, Anton Leppälä ja Teemu Liakka. Musiikin on säveltänyt Perttu Hietanen.

Elokuvan on tilannut Metsähallitus ja se on osa luontokeskus Kellokkaan näyttelyä.

Metsähallitus

Yllästunturin luontokeskus Kellokas