Ensiesitys 20.1.2012. Uusintana TV1:ssä sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15, maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15. Yle Areenassa 30 päivää.
 Järviemme helmet
Osa 1: Saimaa

Su 21.6.2015 klo 18.15 YLE TV1
Uusinnat ma 22.6.2015 klo 6.25 ja la 27.6.2015 klo 15.15 YLE TV1

"Mökkisaunan lauteilla huolet kirpoavat kehosta kuin hikipisarat. Ihminen puhdistuu sisältä ja ulkoa - ja viimeiset synninrippeet huuhtoutuvat Saimaan sineen. Vesi on paljon muutakin kuin hajutonta ja mautonta nestettä. Vesi yhdistää kaiken elollisen - ja suurin osa meistäkin on vettä. Elämä saa alkunsa vedessä: ihminenkin kehittyy kohdussa vedessä polskien. Yksinäinen uintiretki Saimaan syleilyssä on kuin paluu maaemon kohtuun."
 
Tällaisia tuntoja dokumentaristi Petteri Saario kirjasi päiväkirjaansa kesäisenä iltana mökillään Saimaan Pihlajavedellä. Ajatuksiin on helppo yhtyä, sillä mökki on suomalaisen maanpäällinen paratiisi, henkireikä, jonka avulla sadat tuhannet meistä jaksavat kiireen täyttämät viikot rumissa ja meluisissa kaupungeissa.
 
Järviemme helmet -sarjan Saimaa-dokumentissa pohditaan mökkielämän syvintä olemusta, osallistutaan Sulkavan soutuun, retkiluistellaan, käydään kalassa ja kuljetaan Saimaan sylissä - myös pinnan alla. Dokumentaristi tapaa legendaarisen sulkavalaisen veneentekijän ja Sulkavan soutujen isän Kauko Miettisen, jota suomalainen soutukulttuuri saa kiittää paljosta. Saario kalastaa oravilaisen ammattikalastaja Janne Herrasen kanssa ja vierailee Linnansaaren kansallispuiston sopukoissa Oke Herrasen matkassa. Kirjailija ja dokumentintekijä Juha Taskisen mukana lähdetään etsimään maailman harvinaisinta hyljettä saimaannorppaa ja Norppa Taskisena tunnettu luontoihminen sen tietysti löytää. Pinnan alla dokumentaristi kohtaa paitsi ahvenia ja vedenalaisen Saimaan asiantuntijan Ismo Marttisen, myös monenlaista ihmisen järviin heittämää rojua pullosta polkupyörään.
 
Punkaharjun ahvenet säväyttävät dokumentintekijää:
 
"Kalat juttelevat vilkkaasti, mutta ihminen ei niiden puhetta kuule - eikä muutenkaan niitä arvosta muuta kuin lautasellaan. Kalat ovat kuitenkin erinomaisen kehittyneitä eläimiä. Vaikka niitä ei voi helliä samalla tavalla kuin pörröisiä lemmikkejä, niitä on syytä kohdella kunnioituksella. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että kalat ovat paljon älykkäämpiä kuin aikaisemmin on luultu. Kalat oppivat toisiltaan monenmoista - jopa työkalujen käyttöä."
 
Mökkielämä tarjoaa mahdollisuuden järviluonnosta nauttimiseen ja hiipuvan luontosuhteemme vahvistamiseen. Rantojen rakentaminen ja mökkeilyn muuttuminen ympärivuotiseksi ovat kuitenkin vakava uhka juuri sille, mitä moni meistä järville halajavista eniten kaipaa: luonnon rauhalle. Mökkeily myös lisää saastuttavaa ja häiritsevää liikennettä, niin maanteillä kuin vesilläkin. Ja kun mökit varustetaan yhä useammin samoilla mukavuuksilla kuin asunnot, luonnonvarojen käyttö ja kulutus kiihtyvät entisestään.
 
Dokumentaristi itse ei mökkiinsä astianpesukonetta, leivänpaahdinta tai suihkua kaipaa.
 
"Minusta mökkeily on ehdottomasti antoisinta silloin, kun se on yksinkertaista ja mahdollisimman luonnonmukaista. Sisävessoista, kodinkoneista ja muista härpättimistä me saamme nauttia aivan tarpeeksi kotioloissakin. Perinteinen ja mahdollisimman omavarainen luomumökkeily tarjoaa mahdollisuuden todelliselle irtiotolle arjesta, ilman kohtuutonta ympäristön kuormitusta."