Ensiesitys 20.1.2012. Uusintana TV1:ssä sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15, maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15. Yle Areenassa 30 päivää.
 

Järviemme helmet
Osa 2: Inarijärvi

Su 28.6.2015 klo 18.15 YLE TV1
Uusinnat ma 29.6 klo 6.25 ja la 4.7 klo 15.15 YLE TV1

"Kun katselen vaaran laelta Euroopan mahtavinta erämaista suurjärveä, Inaria, tunnen mustasukkaisuutta. Järvi on minun! Näpit irti siitä! Mutta eihän se tietenkään minun: etelän miehen ole; ei vaikka kuinka rehvastelisin Lappia kiertäneeni. Eikä se ole Lapissa asuvienkaan, ei edes suomalaisten. Inarin kaltainen aarre kuuluu kaikille, koko maailmalle - ja myös tuleville sukupolville."
 
Näin alkaa kertomus suuresta ja mahtavasta Inarijärvestä. Dokumentissa matkataan Petteri Saarion kanssa ympäri erämaista Inaria, järven kaukaisimpaan kolkkaan Surnuvuonoon asti. Matkaseurana ovat inarilaiset Into Leppäkangas sekä Saara ja Tapio Tynys.
 
Vätsärin erämaamökillä lasketaan verkot veteen, pyydetään kalat talven varalle ja nautitaan rannassa tulilla keitettyä kalapottua. Inarijärvellä kohdataan myös 72 vuotta ammatikseen kalastanut inarinsaamelainen Aslak Saijets.
 
Järviemme helmet -sarjan Inarijärvi-dokumentti kuvaa läntisen Euroopan upeinta erämaajärveä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, myös pinnan alta: taimenten, siikojen ja rautujen valtakunnasta. Erämaajärven erämaisilla rannoilla voi törmätä ahmaan, karhuun, piekanaan ja merikotkaan.
 
Yhtä lailla kuin auringossa kylpevä paratiisijärvi, Inarijärvi on arvaamaton jättiläinen, joka myrskyn noustessa vyöryy päälle raivoavana ja jäätävänä. Aallot voivat hetkessä kasvaa rasvatyynestä pinnasta puolitoistametrisiksi vaahtopäiksi.
 
"Lapinmaa on suuri äärimmäisyyksien maa. Kun Lappi tahtoo laatiutua oikein järveksi, se levittäytyy rannattomaksi tuhatsaariseksi Inariksi, ja kun se paneutuu erämaaksi, se pystyttää miltei läpikäymättömän korven." Näin Inarijärvestä kirjoitti 1920-luvulla sujuvasanainen seikkailija ja kansatieteilijä Samuli Paulaharju.
 
Inarijärven karu kauneus pysäyttää myös dokumentaristi Petteri Saarion.
 
"Tiedän olevani moninkertaisesti etuoikeutettu. Saan kulkea koskemattomimmissa erämaissa, nousta jylhimmille vaaroille, ihailla piekanan liitoa täydellisen ruskamaiseman yllä. Ja ennen kaikkea, saan olla siellä missä ihmisen kuuluukin olla: taivasalla. Samalla olen kiusallisen tietoinen siitä, että olen maastureineni ja perämoottoreineni itsekin särkemässä hiljaisuutta ja maisemaa.