Ensiesitys 20.1.2012. Uusintana TV1:ssä sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15, maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15. Yle Areenassa 30 päivää.
 


Järviemme helmet
Osa 3: Säkylän Pyhäjärvi

Su 5.7.2015 klo 18.15 YLE TV1
Uusinnat ma 6.7 klo 6.25 ja la 11.7 klo 15.15 YLE TV1

Jos joku luonnossa on meille suomalaisille pyhää niin järvi. Oma paikka puhtaan järven rannalla: se on ollut ja on yhä suomalainen unelma.
 
Järvi on tarjoillut runsaskätisesti veden viljaa. Järvessä on virkistäydytty ja sitä pitkin on päästy kesät talvet oikaisemaan vastarannalle. Muidenkin kuin järvestä innoitusta hakeneiden taiteilijoiden mieli on järvenselkää katsellessa levännyt - tai noussut lentoon, kohonnut korkeuksiin.
 
Ei siis ihme, että Suomen 188 000 järven joukossa on 33 Pyhäjärveä. Ehkä tunnetuin niistä on Lounais-Suomen suurin järvi: Säkylän Pyhäjärvi.
 
Pyhäjärvi oli Saariolle ennen dokumenttisarjan kuvauksia tuntematon; ehkä siksi löytöretki Lounais-Suomen suurimmalle järvelle on hänelle erityisen antoisa. Pyhäjärvellä Saario pääsee kalastamaan ja ravustamaan maan viimeisimpiin lukeutuvien sisävesien ammattikalastajien kanssa; nauhalle tallentuu muun muassa ainutlaatuisia otoksia pinnan alta talvisesta muikunnuottauksesta.
 
Kalassa mitattuna Pyhäjärvi on Suomen tuottoisimpia järviä. Pyhäjärvessä ui runsaasti ahvenia, siikoja, kiiskiä, kuoreita ja haukia, mutta kalastajille arvokkain saaliskala on muikku. Pyhäjärven rannalla dokumentintekijää harmittaa, että suomalaiset syövät hävettävän vähän kotimaista kalaa. Kaksi kolmesta Suomessa syötävästä kalasta on jo peräisin ulkomailta. Samalla kun kotimaisen kalan käyttö on vähentynyt, kalan käsittelytaidot ovat ruostuneet. Jo ruotiminen tuottaa monelle vaikeuksia, saati kalan perkaaminen ja valmistus ruoaksi.
 
Paitsi kaloistaan Pyhäjärvi tunnetaan myös linnuistaan. Kalastajien lisäksi kameran eteen pääsevät härkälinnut, silkkiuikut ja muutolle valmistautuvat joutsenparvet. Uimareita tavataan tällä kerralla erityisesti talvisaikaan:
 
"Ei jää epäselväksi, että avantouinti viekottelee tehokkaasti myönteiseen riippuvuuteen. Avantouinti kiihdyttää mielihyvähormonien eritystä." dokumentaristi toteaa tutustuessaan avantouimareiden sielunmaisemaan Katismaan avannolla Säkylässä.
 
Pyhäjärven ympäryskunnat ovat yhdessä järjestöjen, viljelijöiden, teollisuuden, mökkiläisten ja kalastajien kanssa pyrkineet parantamaan rehevöityneen kotijärvensä tilaa jo kolmen vuosikymmenen ajan. Avainasemassa suojelutyössä on ollut Pyhäjärven rannalla sijaitseva Pyhäjärvi-instituutti. Pyhäjärvi-dokumentissa tavataan Pyhäjärvi-instituutin vesistöasioista vastaava Anne-Mari Ventelä, jota huolestuttavat ilmaston lämpenemisen aiheuttamat uudet uhkat Pyhäjärvelle.
 
Pyhäjärvi on yhtä kaikki rohkaiseva esimerkki siitä, kuinka järviluontomme puolesta tehty työ on tuottanut tulosta. Dokumentaristi toivoo, että Pyhäjärven kaltaisista valopilkuista kasvaisi tulevaisuudessa valomeri.
 
”Rohkeita tiennäyttäjiä tarvitaan silti vastaisuudessakin, jotta ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat kyetään torjumaan. Toivottavasti myös veitsi kurkulla sinnittelevä sisävesien ammattikalastus elpyy: ilman kalastajia Pyhäjärven kaltaisten rehevöityneiden järvien huominen ei näytä valoisalta.”