Ensiesitys 20.1.2012. Uusintana TV1:ssä sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15, maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15. Yle Areenassa 30 päivää.
 
Järviemme helmet
Osa 5: Oulujärvi

Su 19.7.2015 klo 18.15 YLE TV1
Uusinnat ma 20.7 klo 6.25 ja la 25.7 klo 15.15 YLE TV1

"... vaahtona pärskyköön pohjiaan myöten valtava meri, ei koko maapallon meret ja silloin laulan minä itse sydämeni säveltä."
 
Oulujärven rannalla syntynyt Eino Leino sai moneen runoonsa innoituksen Oulujärvestä. Mutta jos Oulujärvi jätti Leinoon lähtemättömän vaikutuksen, niin oli se myös viedä hengen. Pursi, jonka kyydissä Leino oli, täyttyi myrskyssä vedellä, ja veden varaan joutunut runoilijanalku oli vähällä hukkua. Onneksi tuntojemme kenties koskettavin tulkki selvisi Kainuun meren ahnaista aalloista.
 
Järviemme helmet -dokumenttisarjan Oulujärvestä kertovassa osassa dokumentintekijä Petteri Saario kulkee järven rantamailta kotoisin olleen Eino Leinon jalanjäljissä. Lisäksi matkan varrelle osuvat niin järvestä kuusi teosta kirjoittanut kirjailija Reijo Heikkinen kuin leijalautailijoita ja erittäin uhanalaisia sisävesien lossikuskeja. Pinnan alla dokumentaristi katsoo haukea ja rantasuolla susia silmiin.
 
Dokumentinteko Kainuun mereksikin kutsutulla Oulujärvellä ja sitä ympäröivissä pitäjissä ja erämaissa oli Petteri Saariolle todellinen löytöretki. Oulujärvi on vaikuttavimpia järviämme, mutta silti melko tuntematon. Syynä voi olla sen sijainti keskellä Nälkämaaksi kutsuttua harvaanasuttua Kainuuta.
 
- Oulujärvi Suomen suurimpine järvenselkineen on kerrassaan mahtava suurjärvi. Siellä jos jossain kohtaa väkevänä niin erämaisen järviluonnon kuin järvestä kumpuavan rikkaan kulttuurihistorian tervaperinteineen kaikkineen, ohjaaja toteaa.
 
Eino Leino ei ole ainoa suuruus, joka on saanut innoituksensa järvestä. Sibelius rakennutti Ainolansa Tuusulanjärvelle, Gallen-Kallela menetti sydämensä Paanajärvelle. Kuikan haikeat huudot saivat kylmät väreet kulkemaan Aleksis Kiven ja Juhani Ahon selkäpiissä.
 
- Taiteilijat ja heidän teoksensa ovat kautta historian muovanneet identiteettiämme kuin kuvaveistäjä savea. Ilman järviä käsitys itsestämme olisi hyvin toisenlainen, Petteri Saario pohtii Järviemme helmet -sarjan dokumentissaan.