Ensiesitys 20.1.2012. Uusintana TV1:ssä sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15, maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15. Yle Areenassa 30 päivää.
 


Järviemme helmet
Osa 6: Päijänne ja Vesijärvi

Su 26.7.2015 klo 18.15 YLE TV1
Uusinnat ma 27.7 klo 6.25 ja la 1.8 klo 15.15 YLE TV1

Päijänteestä ja Lahden Vesijärvestä kertova dokumentti päättää kuusiosaisen Järviemme helmet -sarjan. Dokumentista selviää, miksi Päijänne on Suomen elintärkein järvi ja miksi Vesijärvellä on synkkä lähihistoria mutta valoisa tulevaisuus. Kameran eteen löytävät tiensä niin järvenselkien satumaiset aamu-usvat hanhiparvineen kuin ilvekset, kalasääsket ja höyrylaivuritkin yli 130-vuotisissa aluksissaan.
 
Dokumentintekijä Petteri Saario kulkee halki Vesijärven ja Päijänteen monenlaisilla kulkupeleillä. Paitsi höyrylaivojen kyydissä, ikivanhalla kulkureitillä matkaa taitetaan soutaen, hiihtäen ja Lahdesta Jyväskylään liikennöivällä Suometar-laivalla.
 
Hienot vanhat höyrylaivat ja niiden vaalijat tekevät dokumentintekijään vaikutuksen.
 
"Nykyihminen uskoo sokeasti kasvuun ja kehitykseen. Mikroprosessorit liikuttavat maailman miljoonia hilavitkuttimia. Kuinkahan moni niistä toimii vielä 135 vuoden päästä? Toivottavasti Suomen upea järviluonto ja siitä kumpuava rikas kulttuuri voivat silloin entistäkin paremmin."
 
Dokumentaristi Petteri Saario ei ole ensimmäinen, joka on ihastunut Vesijärveen ja Päijänteeseen. Vääksyn kanavan toisiinsa liittämien järvien kauneuden tunsi myös I.K. Inha, vuosisata sitten vaikuttanut kuuluisa kirjailija ja valokuvaaja. Inhan aikaan Lahden Vesijärvi oli kristallinkirkas Salpausselän helmi.
 
"Päijänteen vesi on kirkasta ja läpinäkyvää, mutta kuitenkin koen aina sytyttävän yllätyksen, kun Vääksyn kanavalla sulkuluukut avataan ja Vesijärven ihana, hopeinen vesi pauhaa vastaan ja sulkukammion täytyttyä laiva ui niin kirkkaalla pinnalla, että pyörteissä kieppuvat lehdet sylien syvyydessä näyttävät kuin tyhjässä lentelevän. Kuin suuri lähde selkineen, saarineen, on Vesijärvi korkeitten harjujensa kehässä" Inha kirjoitti aikanansa.
 
Sittemmin ihminen käänsi Vesijärvelle selkänsä. Helmi himmeni haisevaksi jätealtaaksi, joka ei houkutellut rannoilleen sen paremmin järviseudun asukkaita kuin muualtakaan tulleita. Nyt Vesijärvellä on käynnissä maan merkittävien järvenkunnostushanke, ja sen satamasta on tullut lahtelaisten yhteinen olohuone.
 
Suomen syvin ja toiseksi suurin järvi Päijänne on miljoonan pääkaupunkilaisen kaivo, joka tarjoaa monenlaisia elämyksiä niin kesällä kuin talvella. Kevättalvisella hiihtoretkellä Päijänteen jäällä dokumentaristi saa todeta, että kohtaamiset järvillä ovat toinen toistaan yllättävämpiä.
 
"Järvestä on moneksi, myös lentokentäksi. Sen sain todeta ollessani hiihtämässä Padasjoen edustalla eräänä kevättalvisena viikonloppuna. Jyväskylästä ilmaan noussut pilotti kertoi nähneensä minut alapuolellaan ja päättäneensä laskeutua kysyäkseen, josko tietäisin onko lähistöllä makkaranpaistopaikkaa."