Osa 5/6: Kyrönjoki

Ma 8.3.2010 klo 21.20

Uusinta ti 9.3.2010 klo 15.40 TV2

Kyrönjoki on Etelä-Pohjanmaan suurin joki. Se kulkee halki laaksojen ja lakeuksien, kymmenen pitäjän läpi, ennen laskemistaan Merenkurkkuun Vaasan pohjoispuolella.

Ei ole liioiteltua sanoa, että koko Etelä-Pohjanmaan maakunta on kasvanut Kyrönjoen ja sen jokilaaksojen varaan.

äkkinäinen voisi ajatella, että lakeuksien kehystämä pohja-
lainen jokimaisema on yksitoikkoinen. Totuus on kuitenkin toinen: Kyrönjoen matkalle riittää silmänruokaa latomerestä oikeaan mereen, metsäpuroista tulvaniittyihin ja vuolaisiin koskiin. Matalat lietesaaret ja kynnyskohdissa sijaitsevat pienehköt kosket tuovat lisäväriä joen juoksuun leveässä ja mutkittelevassa laaksossaan.

Kyrönjoessa toimi parhaimmillaan toista sataa vesivoimalla pyörivää myllyä. Muutama vanhoista myllyistä on yhä pystyssä; parhaimmin säilyneisiin kuuluu Ylistarossa sijaitseva Kriikun mylly. Myllynsä kunnostanut Kriikun perhe ylläpitää mylly-
perinnettä muiden muassa järjestämällä lapsille elämyksellisiä tuokioita menneen maailman malliin.

Jokiemme helmet -dokumenttisarjan viidennessä jaksossa Antti ja Petteri Saario melovat Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen latva-
puroilta suurten lakeuksien halki Kyrönjoen suistoon. Kun Pohjanmaalla ollaan, matkan varrelle mahtuu väistämättä niin tulvia kuin sitä kuulua pohjalaista peräänantamattomuuttakin.

Ja lopuksi järjestetään siltatanssit voitetun koskisodan muistoksi.