Osa 6/6: Tenojoki

Ma 15.3.2010 klo 21.20

Uusinta ti 16.3.2010 klo 15.40 TV2

Teno on kahden pienen maan mahtava rajajoki. Mutta ennen kaikkea se on Ylä-Lapin valtavirta, jonka molemmilla rannoilla kukoistaa saamelainen kulttuuri.

Kuten joet aina, myös Tenojoki haarautuu lukuisiksi sivujoiksi, joista kullakin on omat sivuhaaransa. Merkittävän osan vedestään Teno saa Kevon luonnonpuistosta - se on niitä harvoja paikkoja, joissa voi vielä todella tuntea erämaan imun.

Jokiemme helmet -sarja päättyy Tenojoesta ja Kevosta kertovaan dokumenttiin. Kiehtova virta lennättää dokumentaristi Petteri Saarion ja hänen 11-vuotiaan poikansa Antin kanoottia läpi huikeiden tunturimaisemien aina Jäämerelle asti.

Matkaa tehdään piekanan ja merikotkan kiljahdusten saatte-
lemina, ja kamerat painuvat useaankin kertaan pinnan alle ihmettelemään legendaarisen Tenon lohen elämää puna-
pilkullisesta parrista täysikasvuiseen kojamoon. Pinnan alla sikiää myös räkkä; ainutlaatuisissa kuvissa päästään seuraamaan muiden muassa hyttysen ja mäkärän kuoriutumista.

Ylä-Lappi on ankaraa seutua ja saamelainen elämäntapa uhattuna. Vielä Uula-Antti kuitenkin pyytää riekkoja ikiaikaisella saamelaisella pyyntitavalla ja Olavi kalastaa Tenon lohta kulkuttamalla. Ahman on tyytyminen koivunhankaan piilottamaansa poronpäähän.

Lapin tuntureilla ajatus nousee väkisin siivilleen. Dokumentin-
tekijänkin on pakko kysyä kahden vuoden ja yli 40 000 ajetun kilometrin jälkeen itseltään, että mikä on se voima, joka ajaa miehen rotkojen laille, koskien kuohuihin, uuden valloittamiseen, villin kesyttämiseen? Vapauden kaipuuko?

"Katson alas pohjoiseen virtaan ja tunnen syyllisyyttä. Mutta vaikka kuinka haluaisin, en näe missä kulkee vapauteni ja vastuuni raja."