Kuusiosainen dokumenttisarja TV2:ssa alkaen 7.12.2009 klo 20.50
Uusinta TV1:ssä lauantaisin klo 13.30 12.10.2013 alkaen
 
 
Rajan takana alkaa seikkailu

Rajan ylittämiseen – olkoon kyse valtioiden rajasta, kulttuurirajasta tai mielessämme olevasta rajasta – sisältyy aina riski. Mutta samalla rajankäynti tarjoaa mahdollisuuden: tilaisuuden löytää jotakin kiinnostavaa, synnyttää uutta.
 
Raja ei vain erota, se myös yhdistää. Siellä missä raja on, siellä syntyy aivan omanlaisensa kulttuuri, rajaseudun kulttuuri, jollaista ei voi syntyä muualla. Ja siellä missä erilaisuudet kohtaavat, on luovuuden siemen.
 
Suomen ja Venäjän välinen raja on ainutkertainen koko maailmassa. Paitsi, että se on historiallisesti merkittävimpiä idän ja lännen välisiä rajoja, se on myös maailman syvimpiä elintasorajoja. Se on kieliraja, kulttuuriraja ja uskonnollinen raja. Se on jättiläisvaltion ja pikkumaan erottava raja, ja historiansa aikana se on kulkenut monessa kohtaa.
 
Myös luonnon näkökulmasta Suomen ja Venäjän välinen raja on poikeuksellisen monimuotoinen. Rajaseudulla on säilynyt maailman mitassa ainutlaatuinen vihreä vyöhyke, Fennoskandian "Green Belt", joka ulottuu läpi monen kasvillisuusvyöhykkeen Suomenlahdelta Ylä-Lapin puuttomalle tundralle. Siinä missä ihmisen on alistuttava rajalla tullitarkastuksiin ja viisumiviidakkoihin, luonto ei ihmisen luomia rajoja tunnusta. Karhut ja ahmat, hanhet ja tikat ylittävät rajalinjan silloin kun se niille parhaimmin sopii.
 
Kuudessa Rajankäyntiä-dokumentissa matkustetaan dokumentaristi Petteri Saarion kanssa Suomenlahdelta Kuolan niemimaalle, Saimaalta Laatokalle, Savosta Vienan Karjalaan, Kuusamon koskilta rajan takaisen Paanajärven taikaan.
 
Suomen ja Venäjän välinen raja ylitetään monesta kohtaa, monella tavalla ja monen seurassa. Matkan aikana dokumentaristi kohtaa Suomenlahdella tankkeria kuljettavan laivan kapteenin, sydämensä Vienan Karjalalle menettäneen savolaiskirjailijan, lapsuuden maisemiin palaavan koivistolaisen, Valamon puutarhoista huolehtivan munkin, rajan takaa rakkauden löytäneen tohmajärveläisen, rajan molemmin puolin asuvia itäsaamelaisia - sekä monia muita nykypäivän mielenkiintoisia ja karismaattisia rajankävijöitä ja rajaseutujen asukkaita.
 
Dokumentaristin matkassa syntyy lämminhenkinen ja lähietäisyydeltä tallennettu kertomus ihmisen ja luonnon elosta Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa.

Tunnustukset
  • International Wildlife Film Festival (IWFF) 2010, Missoula, USA, kunniamaininta Rajankäyntiä-sarjan osalle Rajaseudun villi luonto.
  • Matsalu Nature Film Festival 2010, Viro. Grand Prix Rajankäyntiä-sarjan osalle Öljyä laineilla. Lisäksi Viron Vihreiden, Viron WWF:n ja Haapsalun kaupungin erikoispalkinto.
Rajankäyntiä TV2:ssa
 
 
© Kari Kuukka

Vaihda kuvakulmaa pitämällä hiiren nappulaa pohjassa ja liikuttamalla hiirtä. Shift=zoomaa lähemmäksi, Ctrl=zoomaa kauemmaksi.