Osa 5: Rajatonta rakkautta
 
 Osa 5/6 Rajatonta rakkautta
Uusinta la 16.11.2013 klo 13.30 ja ma 18.11.2013 klo 23.50 TV1

Viidennessä Rajankäyntiä-dokumentissa perehdytään rajat ylittäviin avioliittoihin, venäläisten mökkikauppoihin ja rajalla tapahtuvan kaupan merkitykseen. Jaksossa tutustutaan Varosen ja Karpilovitchin perheisiin. Markku Varonen on löytänyt elämänsä rakkauden Jelenan rajan takaa Sortavalasta. Pariskunta on asunut yhdessä molemmin puolin rajaa ja saanut kaksi suloista tytärtä. Pietarilainen Karpilovitchin perhe taas mökkeilee Pohjois-Karjalan Kesälahdella.
 
- Lapsena tuntui ihmeelliseltä, että vieressä on vieras valtio. Syksyisin, kun Venäjällä vietettiin juhlapäiviä, kuului aina hirveätä pauketta. Venäjälle on matkaa linnuntietä kaksi kilometriä, mutta kun on koko ikänsä tässä asunut, niin ei se mitenkään pelota. Se on niin kuin naapuri.
 
Tohmajärveläisen Markku Varosen kukkulan laella olevalta kotipihalta näkyvät Venäjän puolella korkeuksiin kohoavat metsät. Markku on ylittänyt rajan lukuisia kertoja ja ollut useita vuosia töissäkin Sortavalassa. Perheen vanhempi tytär, seitsenvuotias Katja on syntynyt Sortavalassa ja kuopus Sonja kolme vuotta sitten Suomessa. Varoset käyvät säännöllisesti kyläilemässä rajan takana Jelenan siskon luona. Sortavala on heille toinen koti.
 
Rajan ylittäviä rakkauksia syntyy vuosittain monia, eikä Varosten avioliitto ole mitenkään poikkeuksellinen Tohmajärvellä ja muissa rajanpinnan kunnissa. Asukasmäärään verrattuna eniten venäjänkielisiä on Suomessa juuri Tohmajärvellä, jonka runsaasta viidestä tuhannesta asukkaasta venäjänkielisiä on noin kolme prosenttia.
 
Suomessa on muutaman viime vuoden aikana nostatettu pelkoa venäläisten mökkikaupoista. Uhkakuvana on, että suomalaisten järvien rannoista on pian valtaosa venäläisten hallussa. Pelko venäläisten mökkivaltaajien maihinnoususta on kuitenkin rankasti liioiteltu, ja isoilla setelitukoilla tehdyt miljoonakaupat ovat lähinnä urbaanilegendaa. Vuonna 2008 kaikista lomakiinteistöjen kaupoista vain 2,9 prosenttia päätyi venäläisiin käsiin. Eniten venäläiset ostivat alle puolen hehtaarin mökkitontteja.
 
Kovin pelottavalta mökkivaltaajalta ei Kesälahdella mökkeilevä pietarilainen Karpilovitchin perhekään vaikuta. Siemensin myyntijohtajana työskentelevän perheenisän Andreyn ja hänen vaimonsa Olgan mielet lepäävät Kesälahden rauhassa ja heidän poikansa Kolja saa vihkiytyä metsätiellä mopoilun saloihin. Perhe on ystävystynyt useiden kesälahtelaisen kanssa ja Olga opiskelee ahkerasti suomea. Ja välillä lauletaan karaokea, ainakin vielä venäjäksi.
 
Tavalliset ihmiset ovat aina halunneet elää rauhassa ja olla myös tekemisissä rajanaapureidensa kanssa - elleivät vallanpitäjät ja keinotekoiset rajat ole sitä estäneet. Pohjimmiltaan ihmiset ovat rajan molemmin puolin samanlaisia. Mökkikaupat, rajan ylittävät avioliitot, ostos- ja lomamatkat rajan toiselle puolelle lienevät parhainta arjen liennytystä mitä rajanaapurien välillä voi olla.