Dokumentaristit seurasivat vienalaiskylän elämää viiden vuoden ajan

Kaksi lumipukuihin pukeutunutta hahmoa hiihtää umpihangessa ihmisen iskemättömässä havumetsässä, miltei äänettä, isä ja poika. Äkkiä he pysähtyvät; jostain kantautuu kaivattu ääni, vuoroin naksutteleva, vuoroin kähisevä. On metson kiima, ja venehjärveläiset Santeri ja Sergei Lesonen ovat jahtimatkalla.

Nuorukainen sauvoo vielä muutamat metrit, nostaa sitten aseen tottuneesti poskelleen, tähtää ja laukaisee. Ikimetsän valtiaslintu rojahtaa hengettömänä aihkimännyn juurelle.

Sergei Verenseisauttaja on dokumenttielokuva keskellä Euroopan arvokkaimpia luonnonmetsiä sinnittelevästä vienan-
karjalaisesta Venehjärven kylästä. Elokuvassa seurataan kylän omavaraisuuteen perustuvaa elämää viiden vuoden ajan, kolmen sukupolven silmin.

Venehjärvi, Vienan helmi, on ainutlaatuisen kaunis karjalaiskylä, jota jo I. K. Inha haltioituneena valokuvasi. Kylä tyhjennettiin neuvostovallan aikana, mutta osa vanhoista venehjärveläisistä ja heidän jälkeläisistään palasi kotirannoilleen 90-luvun alussa. Yksi paluumuuttajista, Santeri Lesonen - tunnetun tietäjäsuvun edustaja ja kyläpäällikkö - kuuluu niihin Vienansalon nykysanka-
reihin, joiden harteilla koko uhatun kulttuurin tulevaisuus lepää.

Poika Sergein ja isä Santerin lisäksi Sergei Verenseisauttaja -elokuvan päähenkilönä on Venehjärven kylän tervaskanto Sulo Lesonen.

Päähenkilöiden kokemusten välittämänä elokuva heijastaa ihmisen ja luonnon läheistä suhdetta saloilla, joilta kalevalainen kulttuuri kumpuaa ja joilla metsot, sudet ja karhut yhä jakavat elintilansa ihmisten kanssa. Sergei Verenseisauttaja on koskettava kertomus nuoren miehen kasvunvuosista Venäjän luoteisnurkassa, jossa pakanalliset riitit pässinteurastuksineen ja pokkojuhlineen elävät sulassa sovussa ortodoksisuuden kanssa. Se on lämmin kuvaus isän ja pojan suhteesta ja katoa-
massa olevan vienalaisen kulttuurin viimeisistä kannattelijoista, maassa, jossa karjalaispoikien uhkana on päätyä tykinruuaksi ja jossa perspektiivittömien kylien likvidoiminen on taas noussut vallanpitäjien puheisiin. Se on tarina satojen veneiden sujuva-
sanaisesta Sulosta, jolla on vielä kaksi tehtävää: veneen-
rakennustaidon siirtäminen Sergeille ja oman arkun nikkarointi.

Sergei Verenseisauttaja on kunnianosoitus uhatulle kulttuurille, jylhälle pohjoiselle luonnolle - ja perinteiselle seurantadokumen-
tille, jossa aika pysähtyy ja ihmisten elämä tulee lähietäisyy-
delle, iholle asti. Avainkysymys on, jääkö Santerin poika Sergei kotikyläänsä rakentamaan, vai muuttaako hän lukuisten muiden vienalaisnuorten kanssa Kostamuksen kaivoskaupunkiin, jossa on tarjolla paitsi korkeita piippuja ja rikinkatkua, myös työtä.

Dokumentaristit Petteri Saario ja Juha Taskinen seurasivat Venehjärven elämää vuosina 2003-2007, tehden kylään toistakymmentä kuvausmatkaa. Matkojen aikana filmille ja ääninauhalle tallentui ainutlaatuista aineistoa elämäntavasta, jolle koko suomalaisuus on kiitollisuudenvelassa. Elokuva jatkaa näin samoilla linjoille kuin tekijöiden edellinen Vienan Karjalasta kertova, useilla kansainvälisillä festivaaleilla palkittu, dokumentti "Minne hepo sinne reki".

Sergei Verenseisauttaja -elokuvan on tuottanut Taiga Films yhteistyössä YLE Yhteistuotantojen ja saksalaisen NDR:n kanssa. Myös Suomen elokuvasäätiö on osallistunut elokuvan rahoitukseen. Alkuperäismusiikin elokuvaan on säveltänyt Perttu Hietanen.

Ensiesitys TV1:n Ykkosdokumenttina pääsiäissunnuntaina 23. maaliskuuta 2008.