"Eikö elämän merellä ole luotoansa, jolla mieli voisi kerran levähtää, 
unohtaa kaiken koleuden ja tuntea lämpöisen onnen?" 
I.K.Inha

 

 

 

Veden saartamat

TPL_SUBTITLE_VEDEN_SAARTAMAT

Petteri Saarion Veden Saartamat -dokumenttisarja esittelee saaristojemme värikkäät kasvot

Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alk. 17.11.2013. Uusinnat tiistaisin klo 16.20 ja perjantaisin klo 9.30

”Tunnustan. Olen nesomaanikko, saarihullu. Liekö syynä sukunimeni Saario vai mikä, mutta huomaan aina kaipaavani saarelle.”

Olen tehnyt dokumenttisarjat järvistämme (Järviemme helmet, TV2, 2012), joistamme (Jokiemme helmet, TV2, 2006), rajapinnan elosta itärajan molemmin puolin (Rajankäyntiä, TV2, 2009) sekä Itämeren eri kolkista (Itämeren helmet, TV2, 2003). Uudessa sarjassani Veden saartamat kuvaan tämän päivän saaristolaisuutemme värikkäitä kasvoja. Vaikka perinteiset elinkeinot ovat hiipumassa, niiden tilalle on tullut uusia, ja saaret - ne ovat yhä jäljellä.

Olen kulkenut kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina kuudessa eri saaristossa: itäisellä Suomenlahdella, Helsingin edustalla, Saaristomerellä, Merenkurkussa sekä sisävesillä Saimaan Puumalassa ja Pihlajavedellä ja Pielisen Paalasmaalla. Matkojeni aikana olen tavannut sitkeitä, ennakkoluulottomia ja kekseliäitä nykysaaristolaisia ja saanut dokumentoiduksi monia kiehtovia tarinoita. Kuten aina, nytkin luonnolla ja maisemalla on tärkeä sijansa dokumenteissani, myös pinnan alta ja lintuperspektiivistä nähtyinä. Tälläkin kerralla aikaisemmista sarjoista tuttu poikani Antti on usein matkaseuranani. Vuosien saatossa pikkuisesta kuopuksesta on kasvanut vanttera kaksimetrinen nuorukainen.

Suomi on saaristojen ja saarten maa. Jos mukaan lasketaan vähintään aarin kokoiset luodot, saaria on lähes 180 000. Yli puolen hehtaarin kokoisia niistä on 76 000. Jääkauden perintömme on monimuotoisuudessaan vertaansa vailla koko maailmassa.

Nykyisin saarissamme asuu kesäisin enemmän ihmisiä kuin milloinkaan ennen. Yksinomaan ruotsinkielisellä Turunmaalla on kymmenen tuhatta ulkokuntalaisen omistamaa vapaa-ajanasuntoa: säännöllisiä käyttäjiä niillä on 40 000. Kaiken kaikkiaan mökkiläisiä on Suomessa jo kaksi miljoonaa. Talvisin tilanne on päinvastainen: ympäri vuoden asuttuja saaria on vähemmän kuin koskaan. Silti niitäkin on yli 500, enemmän kuin saaristaan kuuluilla Kreikalla ja Tanskalla yhteensä.

Keitä saaristoissamme nykyään asuu ja mitä tämän päivän saaristolainen elääkseen tekee? Suomi ja suomalaisuus ovat perinteiselle saaristolaiskulttuurille paljosta velkaa, mutta mitä annettavaa saaristojemme nykyisillä asukkailla meille on? Sitä olen yrittänyt selvittää ja kuvata kahden vuoden aikana saaristoihin suuntautuneilla lukuisilla retkilläni.

”En tiedä mitä tekisin, jos meillä ei olisi vuodenaikoja. Ne rytmittävät elämääni ja tekojani: sitä missä olen ja mihin kamerani tarkennan. Kevät on vuodenajoista levottomin ja kesä ylitsevuotavin. Itse pidän erityisesti värikkäimmästä ja filosofisimmasta vuodenajasta syksystä, mutta ehkä kaikista eniten hitaan hämäläisen sielua hivelee talvi rauhalla ja selkeydellään.”

”Olen huomannut saavani suurimmat luontoelämykseni silloin, kun olen joutunut näkemään niiden saavuttamiseksi riittävästi vaivaa, vuodattamaan tarpeeksi hikeä. Siksi soutaminen ja melominen voittavat moottoriveneet ja vesiskootterit, kävely ja hiihtäminen autot, mönkijät ja moottorikelkat.”

”Suomi on vauraampi kuin koskaan – ja monessa mielessä kookkaampi kuin koskaan. Kaupat, koulut, taajamat, tilipussit… kaikki ovat paisuneet paisumistaan. Silti – tai ehkä juuri siksi – meillä ei tunnu olevan varaa ylläpitää ihmisen kokoisia yksiköitä.”

Osat

TPL_SUBTITLE_OSAT

Trailerit

TPL_SUBTITLE_TRAILERIT

Tekijat

TPL_SUBTITLE_TEKIJAT

Tekijät:

Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus: Petteri Saario
Alkuperäismusiikki: Perttu Hietanen
Tuotantotuki: Työ- ja elinkeinoministeriö/Saaristoasiain neuvottelukunta,
Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö
Tuotanto: DocArt, Tiina ja Petteri Saario
Tilaaja: Yle TV1, Ari Ylä-Anttila
Kesto: 6 x 28 min.

 

Lisätiedot:

DocArt
Vanha Hämeenlinnantie 11
06100 Porvoo

Tiina Saario, puh. 040 733 9300
Petteri Saario, puh. 040 070 5524
Sari Orkomies, puh. 050 377 1292

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(a)wildfin.com

www.wildfin.com

 

Sarjan Facebook-sivut: www.facebook.com/Vedensaartamat

Palaute

TPL_SUBTITLE_PALAUTE

Anna palautetta Veden saartamat -dokumenttisarjasta tekijöille.

  • NOTICE_REQUEST_USER_REAL_EMAIL